Dietoterapia obok leczenia farmakologicznego jest jednym z istotniejszych elementów leczenia chorób, a w szczególności chorób dietozależnych.
Badania epidemiologiczne nie pozostawiają złudzeń, że niewłaściwa dieta oparta na produktach wysokoprzetworzonych znacząco wpływa na pogorszenie stanu zdrowia, obniża komfort życia i prowadzi do wielu niebezpiecznych chorób. Przysłowie chińskie mówi “niezależnie od tego kto jest ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką ’’.
Ustalając zbilansowaną pod względem makro- i mikro- składników dietę opartą na nieprzetworzonych składnikach oraz likwidując niedobory i nadmiary wynikające z niewłaściwej podaży składników pokarmowych możemy znacząco wpływać na poprawę funkcjonowania organizmu. Korzystając z nowoczesnych zasad odżywiania i mając dostęp do żywności najwyższej jakości możemy w znaczący sposób wpływać na potencjał życiowy.
Znając współczesne poglądy na temat właściwego żywienia tworzę zindywidualizowane jadłospisy dopasowane do potrzeb pacjenta uwzględniające jednostkę chorobową oraz preferencje i awersje żywieniowe. Spersonalizowana dieta daje najlepsze wyniki co ma odbicie w samopoczuciu pacjenta, jego aktywności oraz we wzroście poziomu samoakceptacji. Należy pamiętać, że dietoterapia jest to proces wymagający czasu i zaangażowania obu stron tj. pacjenta oraz dietetyka. Na czas terapii tworzymy zespół, oferuję Ci moje wsparcie i motywację, a naszym wspólnym celem staje się uzyskanie najlepszych wyników. Należy pamiętać, że skuteczność dietoterapii uzależniona jest również od jednostki chorobowej, rodzaju interwencji żywieniowej oraz zaangażowania pacjenta.